potlood

Een VOG in de zorg met een strafblad is mogelijk

Helaas gebeurt het zelden tot nooit dat een gegrond verklaard beroep of bezwaar in een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) procedure wordt gepubliceerd. Hierdoor kan de schijn gewekt worden dat het met een strafblad bijna onmogelijk is om een VOG te krijgen voor een functie met bepaalde risicogebieden of eisen.

Onterecht, gelukkig. Zo ook in het geval van mijn cliënte, werkzaam in de zorg. Zij kreeg na het voltooien van (nota bene) een taakstraf door justitie bij een zorginstelling een vaste baan met opleidingstraject aangeboden wegens haar uitmuntend functioneren. Dienst Justis, afdeling COVOG, weigerde haar echter een VOG te verstrekken wegens meerdere strafbare (gewelds)delicten binnen de vierjarige terugkijktermijn. Tegen deze weigering zijn wij in beroep gegaan bij de rechtbank.

De rechtbank heeft cliënte recent in het gelijk gesteld en oordeelt dat deze beslissing tot afwijzen van de VOG niet voldoende gemotiveerd is. Dienst Justis, COVOG, moet nu met inachtneming van de overwegingen in die uitspraak, een nieuwe beslissing nemen. Prachtig en niet meer dan terecht.

Bekijk hier de uitspraak.